فرضیه چیست؟
فرضیه معادل کلمه انگلیسی Hypothesis است که در پژوهشها آن را با H نشان میدهند و ازآنجاکه همیشه بیشتر از یک فرضیه در پژوهش داریم عددی را کنار آن اضافه میکنند.
به طور مثال: H1 یعنی فرضیه اول.
معمولاً گفته میشود هدف از انجام یک کار تحقیقی، حل یک مشکل یا کشف مسائل جدید است. مثلاً ما نمیدانیم آیا بین ایجاد محیط کاری آرام و بهرهوری کارکنان رابطهای وجود دارد یا خیر؟ ممکن است بگویید قطعاً رابطهی مثبتی وجود دارد و هرچقدر محیط کاری آرامتر باشد بهرهوری افزایش مییابد.
برای اینکه بدانید ایمپکت فاکتور چیست این مقاله را مطالعه کنید و برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.
اما ازنظر مسائل علمی این فقط یک حدس است و شاید حتی نسبت به افراد و مناطق مختلف دنیا متفاوت باشد. به طور مثال در کشورهای فقیر دغدغه کارکنان مسائل دیگری است و رابطه بین شرایط موجود در محیط کاری و بهرهوری میتواند بسیار ناچیز باشد. پس در مسائل علمی نمیتوان بر حدسیات متکی بود. باید با استفاده از روشها و ابزارهای مختلف علمی، وجود یا عدم وجود رابطه بین پدیدهها را ثابت کرد.
برای دیدن پایگاه مقالات علمی پژوهشی به این صفحه مراجعه کنید.
اما شروع یک کار تحقیقی با همین حدسیات است که ما در تحقیق به آنها فرضیات میگوییم. یعنی آنچه که در آخر تحقیق قرار است رد یا تائید شود. به عنوان مثال همین رابطه بین محیط کاری آرام و بهرهوری کارکنان میتواند تحت عنوان یک فرضیه لحاظ شود. اگر با بهکار بردن روشهای علمی تائید یا رد شد میتوان آن را به جامعه آماری تعمیم داد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مقالات پییر ریویو (Peer review) این مطلب را مطالعه کنید.
البته منظور ما همان جامعه آماری تحقیق است. یعنی مثلاً اگر ما این تحقیق را برای کارکنان شرکت آلفا در نظر گرفتهایم و این شرکت 2000 کارمند داشته باشد و ما بهعنوان نمونه 200 نفر را انتخاب کرده باشیم حال میتوانیم نتیجه بگیریم که برای تمام 2000 کارمند این شرکت رابطه بین محیط کاری آرام و بهرهوری کارکنان برقرار است و مدیران میتوانند برای افزایش بهرهوری محیط کاری آرامی را ایجاد نمایند. اما به یاد داشته باشید که فرضیه تا زمانی که اثبات نشود همچنان یک فرضیه است و نمیتوان آن را به جامعه آماری تعمیم داد.
چگونگی ترتیب نگارش مقاله را در این مطلب بخوانید.