ژورنالهای جعلی(Fake) یا هایجک شده ( hijacked journals)

ژورنالهای جعلی(Fake) یا هایجک شده ( hijacked journals)

ژورنال های جعلی ژورنال هایی هستند که با نام و اعتبار برخی ژورنال های معتبر کار می کنند ولی در واقع ارتباطی با آن ژورنال ها ندارند. عمدتا افراد سودجو به سراغ ژورنال هایی می روند که به صورت پرینتی در حال فعالیت هستند.

این افراد با ساخت یک وب سایت با نام و مشخصات ژورنال اصلی شروع به کلاهبرداری از محققین نموده و با دریافت مبالغ بالا مقالات آنها را چاپ می کنند. متاسفانه در سالهای اخیر حجم زیادی از مقالات چاپ شده در این ژورنال های جعلی (Fake) و به سرقت رفته (hijacked journals) به ایرانیان تعلق دارد.

ژورنالهایی همچون Jökull با ضریب تاثیر(Impact Factor) برابر 1.6، Bothalia Journal با ضریب تاثیر(Impact Factor) برابر 1.0، ژورنال ISI به نام WULFENIA با ضریب تاثیر(Impact Factor)برابر 0.2 و … از این دسته ژورنالها هستند. در این قسمت لیستی از این ژورنال ها در اختیار شما قرار می گیرد تا محققین گرانقدر کشورمان قبل از ارسال مقالاتشان به ژورنال ها با در نظر گرفتن این ژورنالها از اعتبار ژورنال های مورد نظر خود اطمینان یابند. کارشناسان بخش مقالات موسسه ژورنال یاب تلاش می کنند این لیست را به روز رسانی کنند.

اگر به دنبال مجلات علمی پژوهشی مدیریت مالی می گردید این مطلب را مطالعه کنید

مشاوره رایگان بررسی اعتبار مجله

شماره همراه خود را وارد نمائید. کارشناسان ما با شما تماس می گیرند.

لیست مجلات جعلی یا هایجک شده

لیست مجلات جعلی یا هایجک شده به فهرستی از نشریات علمی اشاره دارد که به‌طور غیرقانونی یا غیراخلاقی فعالیت می‌کنند و اغلب به عنوان “مجلات شکارچی” یا “هایجک شده” شناخته می‌شوند. این مجلات معمولاً با تقلید از نام، شماره ISSN، یا دیگر ویژگی‌های یک مجله معتبر و معروف، تلاش می‌کنند پژوهشگران را فریب دهند تا مقالات خود را به آنها ارسال کنند. هدف اصلی این مجلات کسب درآمد از طریق دریافت هزینه‌های انتشار از نویسندگان بدون ارائه فرآیند داوری علمی واقعی و بررسی کیفیت مقالات است. مقالات منتشرشده در این مجلات اعتبار علمی ندارند و ممکن است به اعتبار پژوهشگران و مؤسسات دانشگاهی آسیب بزنند. لیست مجلات جعلی یا هایجک شده معمولاً توسط نهادهای علمی و دانشگاهی برای کمک به پژوهشگران در شناسایی و اجتناب از ارسال مقالات به این نوع مجلات تهیه و منتشر می‌شود.

1- Archives des Sciences

ژورنال Archives des sciences یک ژورنال معتبر و مشهور مربوط به انجمن فیزیک و تاریخ طبیعی ژنو است که به صورت آنلاین هایجک (سرقت) شده است. دو وبسایت مرتبط با این ژورنال وجود دارد که یکی از آنها جعلی و دیگری واقعی می باشد. تا چندی پیش وقتی در گوگل نام این ژورنال را جستجو میکردید متاسفانه وبسایت مرتبط با ژورنال جعلی اول ظاهر می شود. وبسایت مرتبط با ژورنال واقعی توسط SPHN منتشر می شود و آدرس آنSociété de Physique et d’Histoire Naturelle می باشد. تاکنون انتشارات SPHN شماره های چندانی را به صورت آنلاین منتشر نکرده است.

در این مطلب به موضوع نحوه نگارش مقالات JCR پرداخته ایم که می توانید آن را مطالعه کنید.

آدرس وب سایت جعلی این ژورنال www.archiveofscience.com می باشد که به طور منظم در ازای دریافت مبالغی (حدود 550 دلار) مقالاتی در ارتباط با رشته های مختلف را چاپ می کرد که البته در حال حاضر این وبسایت مسدود می باشد.

2- Bothalia Journal

این ژورنال توسط انسیتو ملی تحقیقات گیاه شناسی آفریقای جنوبی و از سال 1921 در این کشور به چاپ می رسد و Impact Factor آن 0.85 می باشد. این ژورنال که در حوزه مطالعات گیاهان، مطالعات زیستی و کشاورزی آفریقا فعالیت دارد جزء ژورنالهای معتبر در این زمینه می باشد. ژورنال Bothalia همچون بسیاری از ژورنال های معتبر دیگر مورد سرقت اینترنتی قرار گرفته است.

کلاهبرداران برای این ژورنال چاپی وب سایتی را طراحی کره اند و از طریق آن اقدام به دریافت پول و چاپ مقالات مختلف در همه زمینه های علمی می نمایند. وبسایت جعلی این ژورنال و ایمیل تبلیغاتی آن جهت اطلاع محققین در این قسمت ارائه می شود.

وبسایت جعلی ژورنال Bothalia به آدرس www.bothalia.com

برای درخواست چاپ تضمینی مقاله jcr با ما در موسسه ژورنال یاب در ارتباط باشید.

برای دانلود لیست نشریات جعلی دانشگاه آزاد کلیک کنید.

3- Bradleya

Bradleya ژورنالی است که وابسته به انجمن کاکتوس بریتانیا می باشد و به صورت کتاب سالانه سالی یک بار به چاپ می رسد. این ژورنال توسط گروهی هایجک شده (به سرقت رفته) و با دریافت مبالغی مقالات مختلف را چاپ می کند. فرآیند سرقت یک ژورنال بدین ترتیب است که افرادی یک وب سایت دیگر برای یک ژورنال می سازند و از طریق تبلیغ مححقین را فریب می دهند تا مقالاتشان را برای آنها ارسال کنند و در ازای چاپ هر مقاله مقادیری را دریافت می کنند. گاهی این افراد به سراغ ژورنال های چاپی که نسخه ندارند می روند و برای این ژورنال ها نسخه الکترونیکی می سازند.

در مورد ژورنال Bradleya دو وب سایت وجود دارد یک وب سایت مربوط به ژورنال واقعی است که آدرس آن www.bcss.org.uk/brad.php می باشد و یک نسخه هایجک شده وجود دارد که آدرس آن www.britishedu.org.uk می باشد. وبسایت هایجک شده این ژورنال تمامی مقالات را به صورت چکیده در اختیار کاربران قرار می دهد و برای نسخه کامل مقالات نیز دوباره مقادیری را دریافت می کنند که بر خلاف قوانین مجلات (open access که باید دسترسی به آنها برای عموم آزاد باشد) می باشد.

(وبسایت مربوط به ژورنال واقعی) www.bcss.org.uk/brad.php

4- Jokull Journal

ژورنال Jokull یک ژورنال چاپی و معتبر است که از سال 1951 در ایسلند به چاپ می رسد. Jokull به معنی یخچال طبیعی می باشد و این ژورنال وابسته به انجمن یخچالهای طبیعی ایسلند (Jöklarannsóknafélag Íslands) می باشد. این ژورنال که به صورت آنلاین فعالیت کمی دارد چند سال پیش توسط کلاهبرداران (scammers) هایجک شد( به سرقت رفت). سارقان این ژورنال یک وبسایت تقلبی به نام این ژورنال و با ISSN این ژورنال ساختند و مقالات مختلفی را پذیرش می کنند. وب سایت های هایجک شده این ژورنال عبارتند از:

ژورنال تقلبی jokull به آدرس www.Jokuljournall.com

ژورنال تقلبی jokull به آدرس www.jkljournal.org/en

وبسایت واقعی ژورنال Jokull به آدرس www.jokulljournal.is

5- Nationalpark-Forschung in der Schweiz

این ژورنال که وابسته به پارک ملی سویس می باشد توسط کلاهبرداران مورد سرقت قرار گرفته است.کلاهبرداران از طریق وب سایتی با همین نام اقدام به چاپ مقالاتی در زمینه های مختلف علمی می کنند و در ازای چاپ هر مقاله مبلغی حدود 200 دلار از نویسندگان دریافت می نمایند.وب سایت جعلی این ژورنال جهت آشنایی کاربران گرامی ارائه می گردد.

اطلاعات بیشتر  اجزای مقاله علمی - بخش های مهم یک مقاله علمی

وبسایت جعلی ژورنال Nationalpark-Forschung in der Schweiz به آدرس www.naukpublication.org

6- Mitteilungen Klosterneuburg

ژورنال Mitteilungen Klosterneuburg ژورنال انولوژی اتریش می باشد که به صورت آنلاین فعالیتی ندارد. این ژورنال توسط کلاهبرداران اینترنتی هایجک شد بدین ترتیب که آنها یک وب سایت با نام این ژورنال ساختند و مشخصات آن را جعل کردند تا از این طریق بتوانند نظر نویسندگان و محققان رابه خود جلب کنند و مقالاتشان را برای آنها سابمیت کنند. برخلاف بیشتر ژورنالهای هایجک شده دیگر، نسخه واقعی این ژورنال نیز open access می باشد و به همین خاطر محققین زیادی بدون شک و تردید نسبت به ماهیت این ژورنال مقالات خود را جهت چاپ برای این ژورنال سابمیت کردند.

وبسایت واقعی ژورنال Mitteilungen Klosterneuburg به آدرس bundesamt.weinobstklosterneuburg.at/start.php

وبسایت جعلی ژورنال Mitteilungen Klosterneuburg به آدرس mitt-klosterneuburg.com

7- Pensee

ژورنال Pensee از سال 1939 توسط انتشارات Espaces Marx در فرانسه به چاپ می رسد. این ژورنال مقالاتی را در حوزه علوم اجتماعی و با تمرکز بر روی روابط بین الملل منتشر می نماید. این ژورنال معتبر که تنها به صورت چاپی فعالیت می کند متاسفانه توسط کلاهبرداران اینترنتی مورد سرقت قرار گرفت. آنها وب سایتی را با عنوان این ژورنال به ثبت رساندند و مقالاتی را در تمام حوزه های دانش بشری از شیمی تا فلسفه و مهندسی به چاپ می رسانند و در ازای هر مقاله مبالغ بالایی را دریافت می کنند. کلاهبرداران ایمیلی را به طور گسترده برای تعداد زیادی از محققین فرستاده اند و از آنها جهت چاپ مقالاتشان در این ژورنال دعوت به عمل آورده اند که در اینجا تصویر این ایمیل و همچنین تصویر وبسایت جعلی این ژورنال جهت آگاهی بیشتر محققین گرامی و کاربران موسسه ژورنال یاب ارائه خواهد شد.

ایمیل تبلیغاتی ژورنال Pensee جهت جلب اعتماد محققان

وبسایت جعلی ژورنال Pensee به آدرس www.penseejournal.com

8- Wulfenia

ژورنالی است که در زمینه گیاهشناسی فعالیت دارد که توسط موزه منطقه ای کارنتیا (ایالتی در اتریش) از سال 1994 فقط به صورت چاپی به چاپ می رسد. این ژورنال به صورت آنلاین مورد سرقت قرار گرفته است. کلاهبرداران چندین وبسایت را برای این ژورنال طراحی نموده اند و با کپی کردن نسخه های چاپی این ژورنال سعی نموده اند برای آن اعتباری فراهم آورند و اعتماد نویسندگان را برای چاپ مقالاتشان در این ژورنال جلب نمایند و از این طریق مبالغ زیادی برای خود کسب درامد نموده اند. در این قسمت تصویر وبسایت هایجک شده این ژورنال جهت اطلاع کاربران محترم ژورنال یاب ارائه خواهد شد.

وبسایت جعلی Wulfenia به آدرس www.multidisciplinarywulfenia.org

وبسایت واقعی Wulfenia به آدرس www.landesmuseum.ktn.gv.at/210226w_DE.htm?seite=15

9- Tomas Publishing

انتشارات توماس انتشاراتی است که 4 ژورنال جعلی را منتشر می کند که شامل: Systems Science, Education Journal, Politica Economica, Chemical Modelling. می باشد و همه این ژورنالها به دروغ ادعا کرده اند Impact Factor دارند.

انتشارات جعلی توماس به آدرس www.tomaspubs.com

10- Science record

انتشارات Science record نیز یک انتشارات جعلی است که مقالات ژورنالهای دیگر را با کمی تغییر در وب سایت خود قرار داده و ادعا کرده است مدت زیادی مشغول فعالیت است. اکثر مقالات ارائه شده در این وبسایت در ژورنال های انتشاراتی همچون Elsevior قبلا به چاپ رسیده اند. این انتشارات با استفاده از این حقه توانسته تعداد زیادی از محققان را جهت چاپ مقالاتشان در ژورنالهای این انتشارات فریب دهد. لیست ژورنالهای این انتشارات در سال 2013 عبارتند از:

1-Science Series Data Report
2- America Scientist
3- International Journal of Medical Discovery
4- International Journal of Professional Artist
5- International Research Journal of Basic and Applied sciences
6- International Research Journal of Engineering and Technologies
7- International Research Journal of Humanities
8- Pioneer Architects & Urban Designers
9- Science and Nature 10- Innova Ciencia

11- International Center for Business Research.

این انتشارات نیز همچون انتشارات Science record مقالات ژورنالهای دیگر را با تغییر در عنوان و چکیده آنها در وبسایت خود قرار داده و ادعا کرده است که سابقه فعالیت طولانی دارد و مقالات علمی سطح بالای زیادی در ژورنالهای این انتشارات به چاپ رسیده اند تا از این طریق محققان را ترغیب به چاپ مقالاتشان در این ژورنال نماید.

وبسایت انتشارات جعلی International Center for Business Research به آدرس www.icbr.net

اگر به دنبال انتخاب بهترین مجله برای چاپ مقاله هستید این مطلب را مطالعه کنید.

روش های شناسایی ژورنال های جعلی

شناسایی جعلی بودن یا نبودن یک ژورنال یا مجله علمی بسیار حائز اهمیت است، زیرا ارسال مقالات به مجلات نامعتبر می‌تواند به اعتبار علمی پژوهشگران لطمه بزند و منابع مالی و زمانی آن‌ها را هدر دهد. در ادامه، چند روش عملی و کاربردی برای بررسی جعلی بودن یا نبودن ژورنال‌ها و مجلات علمی ارائه می‌کنم:

1. بررسی در فهرست‌های معتبر مجلات علمی

روش:
ابتدا باید بررسی کنید که آیا مجله مورد نظر در فهرست‌های معتبر مجلات علمی نمایه شده است یا خیر. برخی از فهرست‌های معتبر شامل:

  • Web of Science (WoS): پایگاه داده‌ای معتبر برای مجلات ISI.
  • Scopus: یکی دیگر از پایگاه‌های معتبر برای نمایه‌سازی مقالات علمی.
  • PubMed: به ویژه برای مجلات پزشکی و زیست‌شناسی.
  • Directory of Open Access Journals (DOAJ): برای بررسی مجلات دسترسی آزاد.
  • Master Journal List از Clarivate Analytics: شامل لیستی از مجلات معتبر نمایه‌شده در Web of Science و سایر پایگاه‌های معتبر.
اطلاعات بیشتر  نوشتن مقاله ISI

کاربرد:
وارد وب‌سایت هر یک از این فهرست‌ها شوید و نام یا ISSN (شماره استاندارد بین‌المللی سریال‌ها) مجله را جستجو کنید. اگر مجله در این فهرست‌ها یافت نشود، باید با دقت بیشتری به بررسی مجله بپردازید.

2. بررسی وب‌سایت مجله

روش:
یک مجله معتبر باید دارای یک وب‌سایت حرفه‌ای و با جزئیات کامل باشد. برخی از نکات که باید در وب‌سایت مجله بررسی شوند:

  • اطلاعات درباره هیئت تحریریه: یک مجله معتبر باید لیست کامل اعضای هیئت تحریریه و داوران خود را همراه با موقعیت‌های دانشگاهی یا پژوهشی آن‌ها ارائه دهد. اگر اسامی مبهم هستند یا اطلاعات کاملی وجود ندارد، باید به اعتبار مجله شک کرد.
  • اطلاعات تماس: مجله باید دارای اطلاعات تماس دقیق باشد، از جمله آدرس ایمیل کاری و شماره تلفن. اگر فقط یک ایمیل عمومی مانند Gmail یا Yahoo وجود دارد، این ممکن است نشانه‌ای از جعلی بودن باشد.
  • دستورالعمل‌ها برای نویسندگان و داوران: یک مجله معتبر باید دستورالعمل‌های دقیقی برای نویسندگان و داوران داشته باشد. نبود این اطلاعات یا کمبود توضیحات می‌تواند یک نشانه هشداردهنده باشد.

کاربرد:
به وب‌سایت مجله بروید و این اطلاعات را بررسی کنید. هرگونه فقدان اطلاعات، لینک‌های خراب، یا طراحی آماتور وب‌سایت می‌تواند نشانه‌ای از جعلی بودن مجله باشد.

3. استفاده از ابزارهای آنلاین و لیست‌های سیاه

روش:
استفاده از ابزارهای آنلاین و لیست‌های سیاه (Blacklist) یکی دیگر از روش‌های کارآمد برای شناسایی مجلات جعلی است. برخی از این منابع شامل:

  • Beall’s List: لیستی از ناشران و مجلات جعلی که توسط جفری بیل، یک کتابدار دانشگاهی، ایجاد شده است.
  • Cabell’s Blacklist: یک سرویس پولی که به شناسایی مجلات جعلی و نامعتبر کمک می‌کند.
  • Retraction Watch: پایگاه داده‌ای که مقالاتی که به دلیل جعلی بودن یا سوءرفتار علمی پس گرفته شده‌اند را فهرست می‌کند.

کاربرد:
نام مجله را در این لیست‌ها جستجو کنید. اگر مجله در این لیست‌ها وجود دارد، بهتر است از ارسال مقاله به آن اجتناب کنید.

4. بررسی سیاست‌های دسترسی و هزینه‌های انتشار

روش:
مجلات جعلی معمولاً از نویسندگان هزینه‌های بالا و غیرمنطقی برای چاپ مقالات درخواست می‌کنند. همچنین، این مجلات ممکن است سیاست‌های دسترسی غیرمعمول داشته باشند:

  • هزینه‌های بالا و غیرشفاف: مجلات جعلی اغلب هزینه‌های بالایی برای چاپ مقالات درخواست می‌کنند و معمولاً این هزینه‌ها به وضوح در وب‌سایت آن‌ها ذکر نمی‌شود.
  • فقدان فرآیند داوری: مجلات معتبر همیشه یک فرآیند داوری دقیق دارند که شامل ارزیابی علمی توسط داوران متخصص است. اگر مجله‌ای پذیرش فوری و بدون داوری را ارائه دهد، این می‌تواند نشانه‌ای از جعلی بودن باشد.

کاربرد:
قبل از ارسال مقاله، هزینه‌های چاپ و فرآیند داوری مجله را بررسی کنید. اگر این موارد به وضوح مشخص نشده یا غیرمنطقی به نظر می‌رسند، بهتر است از ارسال مقاله خودداری کنید.

5. بررسی ضریب تاثیر (Impact Factor) و شاخص‌های سنجش علمی

روش:
ضریب تاثیر یکی از شاخص‌های مهم برای ارزیابی اعتبار یک مجله است. با این حال، برخی مجلات جعلی ضریب تاثیر جعلی ارائه می‌دهند یا از شاخص‌های نامعتبر استفاده می‌کنند:

  • بررسی در پایگاه داده Journal Citation Reports (JCR): این پایگاه داده به صورت سالانه توسط Clarivate Analytics منتشر می‌شود و شامل ضریب تاثیر مجلات معتبر است.
  • بررسی شاخص‌های دیگری مانند H-index، SJR، و SNIP: این شاخص‌ها به سنجش کیفیت و تأثیرگذاری علمی مجلات کمک می‌کنند.

کاربرد:
ضریب تاثیر و شاخص‌های دیگر را در پایگاه داده‌های معتبر بررسی کنید و از پذیرش ضریب‌های تاثیر جعلی که توسط مجله ارائه می‌شود خودداری کنید.

6. بررسی نظرات و تجربیات سایر پژوهشگران

روش:
پژوهشگران می‌توانند از تجربیات همکاران خود برای شناسایی مجلات جعلی استفاده کنند. شبکه‌های اجتماعی علمی مانند ResearchGate و Academia.edu، انجمن‌های پژوهشی و وبلاگ‌ها می‌توانند اطلاعات ارزشمندی درباره تجربیات دیگران با مجلات مختلف ارائه دهند.

کاربرد:
پیش از ارسال مقاله، نظرات و تجربیات دیگر پژوهشگران را درباره مجله مورد نظر مطالعه کنید. اگر پژوهشگران دیگر از مشکلاتی مانند فرآیند داوری ضعیف، هزینه‌های غیرمنتظره یا ارتباطات نامناسب با مجله خبر داده‌اند، بهتر است از ارسال مقاله خودداری کنید.

پذیرش مقاله از مجلات جعلی

نامه پذیرش مقاله نامه‌ای است که پس از ارسال مقاله به ژورنال و طی کردن فرآیند داوری از سوی داوران مجله، به نویسنده مسئول مقاله ارسال می‌شود. اگر مقاله برای چاپ در مجله، چه نسخه چاپی و چه نسخه الکترونیکی، پذیرفته شود، سردبیر آن ژورنال ایمیلی با عنوان پذیرش مقاله برای چاپ در نسخه بعدی مجله به آدرس ایمیل نویسنده ارسال می‌کند.
اگر شما پیش از سابمیت مقاله، نامه‌ای را از ژورنال دریافت کردید، این یک دعوت‌نامه برای ارسال مقاله است. مجلات معتبر به‌هیچ‌وجه به مقالات ارسال نشده و داوری نشده نامه پذیرش نمی‌دهند و اگر مجله‌ای چنین کاری انجام دهد و پیش از ارسال مقاله در ازای دریافت پول و هزینه زیاد چاپ مقاله، نامه اکسپت ارسال کند باید به اعتبار مجله شک کرد و به احتمال زیاد آن مجله، مجله‌ای جعلی است؛ اکثر مجلات جعلی و مجلاتی که جز بلک لیست وزارت علوم و تحقیقات هستند این کار را انجام می‌دهند.
متاسفانه چندین ژورنال مشکوک وجود دارد که به نویسندگان قول می‌دهند که در صورت پرداخت هزینه چاپ، مقاله را به صورت تضمینی در نسخه بعدی منتشر می‌کنند و برخی نویسندگان و پژوهشگران تازه‌کار کاملاً ناخواسته درگیر این شیوه‌های غیراخلاقی می‌شوند. چراکه بیشتر دانشجویان و پژوهشگران محدودیت زمانی داشته و برای این‌که بتوانند از مزایای چاپ مقاله در رزومه تحصیلی و شغلی خود استفاده کنند به این مجلات جعلی اعتماد کرده و هزینه‌های زیادی را پرداخت می‌کنند.

راه‌ شناسایی پذیرش جعلی مقاله

بنابراین بهتر است پیش از ارسال مقاله و پرداخت هزینه چاپ، به وب‌سایت مجله مراجعه کنید و از اعتبار آن ژورنال مطمئن شوید. در سایت های منبع یاب وزارت بهداشت و یا سایت وزارت علوم اعتبار آنها را چک کنید. همچنین در بخش موتور جستجوی نشریات علمی پژوهشی ژورنال یاب می توانید اعتبار نشریات داخلی را چک کنید. همچنین شما می‌توانید با اساتید و همکارانتان در مورد اعتبار مجله مشورت کنید. اما اگر مقاله خود را ارسال کرده و به جعلی بودن مجله پی بردید، بلافاصله به سردبیر ژورنال نامه “انصراف از چاپ مقاله” را ارسال کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

مشاوره رایگان

شماره  همراه خود را در کادر وارد نمائید. تیم پشتیبانی ما با شما تماس می گیرند.

ایمیل

info [at] journalyab [dot] com