شناسه ارکید (ORCID) چیست و چه کاربردی دارد؟

شناسه ارکید (ORCID) چیست و چه کاربردی دارد؟

شاید برای شما هم پیش آماده باشد که وقتی مقاله خود را به یک ژورنال معتبر خارجی سابمیت می‌کنید، از شما پرسیده می‌شود که ارکید ORCID نویسنده مقاله چیست؟ اگر نمی‌دانید که ORCID چیست و چگونه شناسه ارکید برای خود تهیه کنید، این پست از موسسه ژورنال یاب را مطالعه کنید.

شناسه ORCID (Open Researcher and Contributor ID) یک کد دیجیتالی منحصر به فرد است که به پژوهشگران و نویسندگان علمی اختصاص داده می شود تا هویت علمی آن ها به صورت جهانی قابل شناسایی و پیگیری باشد. ORCID به پژوهشگران کمک می کند که تمامی فعالیت ها، مقالات، و سایر دستاوردهای علمی خود را به یک شناسه یکتا پیوند دهند.

برای اینکه نحوه دریافت شناسه ارکید را یاد بگیرید می توانید این مقاله را مطالعه کنید.

مشاوره رایگان شناسه ارکید ORCID

شماره همراه خود را وارد نمائید. کارشناسان ما با شما تماس می گیرند.

ارکید (ORCID) چیست؟

ORCID مخفف عبارت Open Researcher and Contributor ID به معنی شناسه آزاد نویسندگان و پژوهشگران است. درواقع شناسه ارکید یک کد 16 رقمی است که موسسه ارکید به هر نویسنده، پژوهشگر و دانشجویی که در سایت این موسسه ثبت‌نام کرده‌اند، یک کد منحصربه‌فرد اختصاص می‌دهد. توجه کنید که کد ارکید هر فرد با فرد دیگر کاملاً متفاوت است و ثبت‌نام در این سایت کاملاً رایگان بوده و هر پژوهشگری می‌تواند شناسه ارکید داشته باشد.

وقتی شما در سایت ارکید به آدرس اینترنتی https://orcid.org ثبت‌نام ‌کنید، موسسه ارکید یک کد دیجیتال به شما اختصاص می‌دهد. کدهای زیر شناسه ارکید دو شخص متفاوت است:

orcid.org/0000-0001-5882-6823

orcid.org/0000-0003-2404-7447

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، همه کدهای ارکید با عبارت orcid.org شروع شده (که همان آدرس سایت موسسه ارکید است) و در ادامه 16 عدد قرار دارد که این اعداد 4 تا 4 تا از هم جدا شده‌اند. توجه کنید که رقم آخر در این کد می‎تواند حرف بزرگ X هم باشد.

کاربرد شناسه ارکید

شما می‌توانید با کد 16 رقمی ارکید اختصاص داده شده به افراد مختلف، وارد صفحه و پروفایل آن فرد شوید و رزومه کاری و تحصیلی، مقالات و کتب منتشر شده آن فرد را مشاهده کنید.

مثلاً اگر روی کد ارکید orcid.org/0000-0001-5882-6823 کلیک کنید، شما می‌توانید رزومه و مشخصات آن فرد را مطابق شکل زیر مشاهده کنید.

شناسه ارکید

توجه کنید که هر فردی در صفحه ارکید خود می‌تواند اطلاعات و مشخصات خود را تغییر دهد و رزومه خود را در آنجا ثبت و به‌روزرسانی کند. پس به‌جای این‌که رزومه خود را به ژورنال‌ها و دانشگاه‌های دیگر ارسال کنید، شما می‌توانید با ارسال کد ارکید خود این امکان را به دیگران دهید تا بتوانند از تمام فعالیت‌ها و کارهای علمی شما به‌صورت یکجا مطلع شوند.

همچنین کد شناسه ORCID احتمال اشتباه را کاهش می‌دهد. ممکن است پژوهشگر دیگری هم نام شما در رشته‌تان فعالیت داشته باشد و یا  زمانی که شما نام خود را به زبان دیگری می‌نویسید، مشابه نام فرد دیگری شود. برای این‌که در جامعه علمی از چنین اشتباهاتی جلوگیری شود و مقاله هر فردی به‌درستی به آن فرد نسبت داده شود، بیشتر مجلات علمی معتبر در هنگام ارسال Manuscript مقاله از نویسنده مقاله می‌خواهند که شناسه ارکید خود را ارائه دهند. داشتن شناسه ارکید برای سابمیت مقاله به مجلات خارجی ازجمله Nature و Springer ضروری است.

برای آشنایی با DOI مقاله از این مطلب دیدن نمایید.

ویژگی های شناسه ORCID

  1. شناسه یکتا: ORCID یک کد 16 رقمی منحصر به فرد است که به هر پژوهشگر اختصاص داده می شود و به صورت دائمی و جهانی معتبر است. این شناسه به شکل URL ارائه می شود، مانند: https://orcid.org/0000-0002-1825-0097.
  2. قابلیت استفاده جهانی: شناسه ORCID در سطح بین المللی پذیرفته شده است و بسیاری از مجلات علمی، دانشگاه ها، مؤسسات پژوهشی و پلتفرم های علمی از آن برای شناسایی پژوهشگران استفاده می کنند.
  3. پروفایل شخصی: با ایجاد یک حساب کاربری ORCID، پژوهشگران می توانند یک پروفایل شخصی داشته باشند که شامل اطلاعات شخصی، تحصیلی، سوابق شغلی، مقالات منتشر شده، فعالیت های داوری، و سایر دستاوردهای علمی آن هاست.
  4. یکپارچگی با سایر سیستم ها: ORCID می تواند به راحتی با سیستم های دیگر مانند پایگاه های داده علمی، مجلات، و سیستم های مدیریت پژوهش یکپارچه شود. این امکان به پژوهشگران اجازه می دهد تا به طور خودکار فعالیت های علمی خود را به پروفایل ORCID خود اضافه کنند.
  5. مدیریت دستاوردهای علمی: پژوهشگران می توانند از طریق پروفایل ORCID خود، مقالات و دستاوردهای علمی شان را مدیریت کنند. این پروفایل می تواند به عنوان یک رزومه دیجیتال عمل کند که همیشه به روز است و به راحتی قابل دسترسی است.

مزایای استفاده از شناسه ORCID

  1. شناسایی یکتا و جلوگیری از اشتباهات هویتی: یکی از مشکلات رایج در دنیای علمی، اشتباهات هویتی است که به دلیل تشابه اسامی پژوهشگران به وجود می آید. ORCID این مشکل را حل می کند و تضمین می کند که تمامی فعالیت های علمی به درستی به پژوهشگر مربوطه اختصاص داده شود.
  2. افزایش دیده شدن پژوهش ها: داشتن شناسه ORCID به پژوهشگران کمک می کند تا مقالات و دستاوردهای علمی شان به راحتی توسط موتورهای جستجو و پایگاه های داده علمی شناسایی شود، که می تواند منجر به افزایش دیده شدن و استناد به پژوهش های آن ها شود.
  3. سهولت در ارسال مقالات: بسیاری از مجلات علمی و کنفرانس ها از پژوهشگران می خواهند که شناسه ORCID خود را در هنگام ارسال مقاله وارد کنند. این کار فرایند ارسال مقاله را ساده تر و سریع تر می کند.
  4. یکپارچگی با سایر سیستم های علمی: ORCID با بسیاری از پلتفرم های علمی مانند ResearchGate، Scopus، Web of Science و Google Scholar یکپارچه می شود و به پژوهشگران اجازه می دهد که به طور خودکار مقالات و دستاوردهای خود را در این سیستم ها به روز کنند.
  5. کنترل بر اطلاعات شخصی و حرفه ای: پژوهشگران می توانند کنترل کاملی بر اطلاعات موجود در پروفایل ORCID خود داشته باشند و تعیین کنند که کدام اطلاعات به صورت عمومی در دسترس باشد و کدام یک خصوصی باقی بماند.

برای مشاهده لیست مجلات مورد تایید وزارت علوم از این مطلب دیدن نمایید.

5/5 - (2 امتیاز)

مشاوره رایگان

شماره  همراه خود را در کادر وارد نمائید. تیم پشتیبانی ما با شما تماس می گیرند.