ایمپکت فاکتور (Impact Factor) یا عامل تأثیرگذاری چیست؟
ایمپکت فاکتور (IF) یا ژورنال ایمپکت فاکتور (JIF)، در یک ژورنال دانشگاهی ابزاری است که بهصورت سالانه، میانگین تعداد استنادها را به مقالاتی که اخیراً در این ژورنال چاپ شدهاند انعکاس میدهد.
استناد به یک مقاله یعنی چه؟
به بیان بسیار ساده، در نظر بگیرید که شما به عنوان یک محقق بخواهید پایاننامهای بنویسید و از یک مقاله در پایاننامه خود استفاده کنید. و در پایاننامه به آن رفرنس دهید. این رفرنسدهی میتواند امتیازی برای آن مقاله باشد. زیرا این مفهوم را میرساند که یقیناً مقاله باارزشی بوده که شما از آن برای نوشتن پایاننامه خود استفاده کردهاید.
برای دیدن پایگاه مقالات علمی پژوهشی به این صفحه مراجعه کنید.
هرچه تعداد رفرنسدهی به یک مقاله بیشتر باشد نشان میدهد که آن مقاله بار علمی بالاتری دارد. و هرچه مقالات یک ژورنال رفرنسهای بیشتری بگیرند نشاندهنده بالا بودن اعتبار آن ژورنال است. یعنی مقالات علمی باکیفیتی در این ژورنال به چاپ میرسد. این عمل یعنی محاسبه تعداد رفرنسهای دادهشده به مقالات موجود در یک ژورنال بهعنوان شاخصی برای اعتبارسنجی آن ژورنال تعیین میشود که به آن ایمپکت فاکتور (Impact Factor) یا عامل تأثیرگذاری میگویند که برای نشان دادن آن، بهاختصار از IF نیز استفاده میکنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مقالات پییر ریویو (Peer review) این مطلب را مطالعه کنید.
پس زمانی که گفته میشود آی اف یک ژورنال بالاست یعنی تعداد رفرنسهایی که به مقالات موجود در آن ژورنال در طی بازه زمانی مشخصشده داده شده است بالا بوده. و جالب است بدانید وقتی ژورنالی به دلیل داشتن اعتبار اولیه لازم در پایگاه داده ISI فهرست یا نمایه میشود به دلیل دیده شدن در این لیست، تعداد رفرنسهای مقالات آن تقریباً دو برابر میشود.
چگونگی ترتیب نگارش مقاله را در این مطلب بخوانید.
در میان جوامع علمی، عامل تأثیرگذاری (ایمپکت فاکتور) نقش بزرگ و درعینحال بحثبرانگیزی را در تعیین میزان برجسته بودن نقش علمی یک مجله دارد.
مراحل چاپ مقاله در مجلات الزویر را در این مطلب بخوانید.